9: Duurzaamheid |
---|
Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt in Scherpenzeel. We willen een sociale, duurzame en ondernemende samenleving waarin iedereen meedoet en zich veilig en geaccepteerd voelt. Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder het vermogen van de toekomstige generaties in gevaar te brengen om in hun eigen behoeften te voorzien. Het gaat daarbij om samenhang en balans tussen planet (leefomgeving), people (mens) en profit (economie).
In de Kadernotitie Duurzaamheid beschrijven we wat de gemeente Scherpenzeel verstaat onder het brede begrip duurzaamheid. De Kadernotitie Duurzaamheid is uitgewerkt in een Uitvoeringsagenda Duurzaamheid. Deze richt zich met name op het thema ‘Planet’. Met deze uitvoeringsagenda wordt concreet gemaakt welke ambitie, inzet en resultaat de gemeente Scherpenzeel heeft ten aanzien van 10 actuele onderwerpen. Het geeft tevens een “agenda” voor de activiteiten op korte en middellange termijn, waardoor ook inwoners en ondernemers in Scherpenzeel kunnen zien wat er in dit kader door de gemeente wordt ondernomen.
Het betreft de volgende thema’s:
- CO 2 -besparen:
Door middel van verduurzaming sportpark, het stimuleren van zonne-energie op (openbare) daken en gebouwen, het beschikbaar stellen van een Duurzaamheidslening en het enthousiasmeren van bedrijven om energie- en duurzaamheidsmaatregelen te treffen.
- Gemeente als voorbeeld:
Als gemeente geven we het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid binnen de organisatie door bijvoorbeeld bij inkoop- en aanbesteding duurzame keuzes te maken.
- Klimaatadaptatie:
Zoals het uitvoeren van maatregelen uit het waterplan en het stimuleren van inwoners tot klimaatadaptatie door middel van afkoppelen/regentonnen en minder verharding.
- Stimuleren van biodiversiteit.
- Het stimuleren van hergebruik en afvalscheiding. En het sluiten van kringlopen door stimuleren van circulariteit.
- Verduurzaming van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen bouwen we (bijna) energieneutraal.
- Grootschalige duurzame opwekking, zoals zonnevelden en windmolens.
- Duurzame mobiliteit:
We faciliteren laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen in de openbare ruimte en stimuleren fietsgebruik door een goede inrichting van de openbare ruimte.
Het jaar 2022 stond bij duurzaamheid in het teken van de energieprijzen die tot recordhoogte stegen. Dit had invloed op inwoners, ondernemers, organisaties en de gemeente zelf.
Huishoudens met een laag inkomen ontvingen daarom in 2022 een eenmalige energietoeslag. In Scherpenzeel kon iedereen met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm de energietoeslag aanvragen. Voor maatschappelijke organisaties hebben we het Winterfonds ingericht. Huiseigenaren hebben we ondersteund in het verduurzamen van hun woningen.
Voor alle inwoners hebben we in oktober 2022 de Bespaarweek georganiseerd. In die week waren er diverse activiteiten en hebben we de gemeenteraad geïnformeerd over het communicatieplan duurzaamheid en energiebesparing.
Daarnaast hebben we in verband met de oorlog in Oekraïne ons contract met gasleverancier Gazprom per oktober 2022 opgezegd. We hebben een nieuw, duurder, contract met Vattenfall afgesloten. Deze prijsverhoging merken we eind 2022 en loopt nog tot en met 2023 door.